Nyheder
LoadingText

DTU Nyheder

2024
MARHAB Ole Henriksen
06 MAR

Sandbankers og muslingerevs rolle i havets økosystemer

DTU Aqua er med i et nyt 4-årigt EU-projekt under Horizon Europe, MARHAB, der dykker ned i de væsentlige spørgsmål om bevaring af marine levesteder. DTU Aqua skal fokusere på den vigtige rolle, som sandbanker og muslingerev spiller.

Klimakoks---TV-2-Bornholm
23 JAN

Klimakoks i Østersøen

Østersøen er et sart økosystem, der er under stærkt pres fra både næringsstofudledningen fra landbruget, klimakrisen og invasive arter. DTU Aquas eksperter tager os med i felten og i laboratoriet, når de fortæller, hvad der er på spil i programserien Klimakoks på TV 2 Bornholm.

Miljø og forurening Fødevarer, fisk og landbrug
2023
Hanne Kokkegård, DTU Compute
11 OKT

App hjælper med at opsamle bløde data i byen

Hvad synes borgerne om et byområde? Og hvad er vigtigt for dem, når området skal transformeres til et grønt, attraktivt byrum? DTU er en del af New European Bauhaus-projektet Desire, hvor vi eksperimenterer med en app som værktøj til at opsamle og lytte til borgernes holdninger - og derigennem inddrage dem i den grønne omstilling. Vi...

Matematik Informationsteknologi
Raja_clavata_Thornback_ray_or_thornback_skate_Ecomare_Texel_the_Netherlands
09 OKT

Hajer og rokker i Danmark er blevet kortlagt ud fra deres DNA

Der findes omkring 18 haj- og rokke-arter i Danmark. Det fastslår et nyt forskningsprojekt, der har kortlagt arter gennem DNA. Man har undersøgt, hvor arterne findes i de danske farvande, og også fundet ud af at bifangsterne af arterne er mere end fordoblet over de seneste ti år.

Af Mikael Van Deurs
22 AUG

Marin naturgenopretning og redskabsudvikling er DTU Aquas specialer

Det kræver indgående viden om naturgenopretning og nytænkning i fiskeriredskaber at leve op til de miljøkrav, der er lagt op til i EU’s biodiversitetsstrategi og Marine Action Plan. Områder som DTU Aqua har lang erfaring og solide forskningskompetencer inden for. Vi har her i sommeren kigget lidt på egne hylder.

Martin Brynskov, CitCom.ai TEF leder og koordinator, Director, DTU Connecting Communities Centre, seniorforsker for DTU Compute. Foto: Hanne Kokkegaard
20 JUN

EU lancerer kæmpe satsning på ansvarlig brug af kunstig intelligens i Danmark

Danmark er den 27. juni vært for lanceringen af kæmpe EU-satsning på ansvarlig brug af kunstig intelligens (AI). Med en ny milliard-investering bliver det muligt at teste løsninger med kunstig intelligens, inden de tages i brug, på testfaciliteter i bl.a. Danmark.

Informationsteknologi Matematik
Smeltevand skærer sig ned indlandsisens overflade i det vestlige Grønland om sommeren. Når vandet når klippebunden under ismasserne kan det forårsage ændringer i hastigheden, gletsjerne glider mod havet med. Forskere fra bl.a. DTU Space og Université Grenoble Alpes har netop kortlagt, hvordan smeltevand også om vinteren trænger ned under indlandsisen. (Foto: Nathan Maier)
22 FEB

Søer kollapser i Grønland om vinteren og sender smeltevand ud i havene

18 søer på indlandsisen er kollapset, og vandet fra dem får gletsjere til at glide hurtigere mod havet, viser ny international forskning med bidrag fra DTU Space. Den nye viden er vigtig for at forstå klimaforandringerne i Arktis

Klimaændringer Jordobservation